внутрішня і зовнішня політика князя олега

внутрішня і зовнішня політика князя олега

Виникнення київської русі було обумовлено торговельно - економічним фактором. Князь рюрик зумів закріпити свою владу в новгородській землі, а аскольд і дір утвердилися в києві і землях полян. Новгородський правитель олег у 882 р. Прийшов з військом до києва, вбив аскольда й почав правити, відбулося об’єднання південних і північних руських земель. Діяльність князя олега. Створення в державі опорних пунктів київської влади, визначення порядку стягнення данини; приєднання значної кількості земель (деревлян, сіверян, кривичів, радимичів, словенів), у тому числі й неслов’янських (весь, меря, чудь); правління від імені малолітнього ігоря, сина рюрика, утвердження у київській державі династії рюри - ковичів; угода з варягами, залучення протягом тривалого часу до походів варязьких загонів. Зовнішню політику своєї держави олег виконував широкими обсягами.

Він швидко зорієнтувався в основних проблемах київської держави.

Він звернувся проти двох держав, що експлуатували природні багатства східної європи і старалися її взяти під свій вплив - проти хозарів і візантії. З хозарами він зайшов у конфлікт через те, що взяв під свою владу радимичів і сіверян, що до того часу були хозарськими донниками.

Пізніше він ударив на хазарське місто самба рай. Швагро та соратник рюрика. Регент і дядько князя ігоря. Здійснив похід на константинополь (911). За переказом отруєний змієм, який виліз із черепа його мертвого коня. Прозваний у літописі. Внутренняя и внешняя политика князя олега. Возникновение киевской руси было обусловлено торгово - экономическим фактором. Князь рюрик сумел закрепить свою власть в новгородской земле, а аскольд и дир утвердились в киеве и землях полян. Сразу же возникли тенденции к объединению этих двух квазигосударств. Претензии к первенству выказывали оба центра управления славянскими территориями.

Война 866 - 870 гг. Обозначила князя рюрика, как более сильную сторону, но для объединения с киевом ему чего - то не хватило. Олег – перший князь об’єднаної київської русі. Походив із варягів (норманів). Приєднав північну русь до південної, що поклало межу утворення нової східнослов’янської державності. Київ стає центром руської держави – “матір’ю городів руських”. Олег приєднав до києва слов’янські племена сіверян, уличів, тиверців, а також північні слов’янські племена. Він проводив активну зовнішню політику, здійснював успішні походи у візантію, інші держави.

Згідно “повісті минулих літ” – це син рюрика, якого ще дитиною у київ привіз олег. ігор (912 - 945) продовжив активну зовнішню політику свого попередника. Він воював з хозарами, здійснив два походи на візантію (941, 944 рр. ), зберігши вигідні умови для русі в договорах з нею. Першим з російських князів зіткнувся з печенігами - тюркським кочовим народом. Підкорив своєї влади уличів і тиверців. ігор був убитий древлянами за спробу повторного збору данини.

Дружина ігоря ольга (945 - 964) помстилася за смерть чоловіка, встановила фіксовану норму данини, порядок її збору та їх систематичність, впорядкувала управління на місцях. Вона одна з перших на русі прийняла християнство. Олег (882–912 рр. За час свого князювання олег приєднав до русі сіверян, древлян, уличів, тиверців, племена кривичів, радимичів та новгородських слов’ян. В зовнішній політиці ольга керувалася виключно дипломатією. Вона відвідала константинополь, була прийнята візантійським імператором, прийняла християнську віру, провела переговори про відносини двох держав. В часи правління княгині ольги зріс міжнародний авторитет київської держави.

Зміцнення влади київського князя; боротьба з сепаратизмом місцевих князів; адміністративна реформа. Заміна місцевих князів своїми ставлениками та синами; військова реформа. Слав’янізація дружин; судова реформа. Олег віщий – князь новгородський з 879 року і великий князь київський з 882 року. Мав варязьке походження. Він був родичем або соратником князя рюрика і регентом княжича ігоря. На початку свого правління олег зайнявся внутрішньою політикою. Він захопив смоленськ і любеч, обклав даниною полян, сіверян, радимичів і древлян. Тоді князь зажадав заволодіти головними позиціями одного з основних водних торговельних шляхів середньовіччя – шлях із варяг у греки.

Внутренняя и внешняя политика князя олега основывалась на достижении максимально позитивного результата для руси.

Византийские походы. Самый большой вклад во внутреннюю политику, был сделан в конце ix века, когда олег объединил новгород и киев в одно государство. Последующие события свидетельствуют о намерениях князя приравнять страну к прогрессирующим государствам того времени.

Князь олег вещий. После захвата киева олег начинает строить города - крепости для охраны приобретённых земель, в подчинённых городах размещаются гарнизоны из преданных князю варягов. Ответ на вопрос. Внутренняя и внешняя политика олега (879 - 912) таблица. Ответы на часто задаваемые вопросы при подготовке домашнего задания по всем школьным предметам. Годы правления олега – 879 - 912 – это весьма условные даты, так как летописи сообщают разную информацию, которая противоречит друг другу. Олег носил титул князя и был дальним родственником рюрика и должен был править только до совершеннолетия игоря. В отношении 9 века сложно говорить о внешней и внутренней политике, так как государство только зарождалось и его правители действовали в личных интересах. Конспект на урок історія україни скачати.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

лилия креча

гдз біологія 8 класс матяш остапченко 2021

uniondht.org новый адрес

неизвестный которого знали все 1972

автосигнализация конвой mp 200rs инструкция

внеклассная работа по історіі беларусі